Samenwerking met WegWijzer

/Samenwerking met WegWijzer

Elkander werkt samen met de bibliotheek in het WegWijzer-platform. Het is een uitdieping van de samenwerking die Elkander al langere tijd heeft met G!DS, de sociale kaart van de bibliotheken in Nederland. De organisatie achter WegWijzer en G!DS is SPN, de stichting van samenwerkende provinciale ondersteuningsinstellingen (van de bibliotheek).

Wat is WegWijzer?

Nederlandse bibliotheken zijn een warenhuis van kennis en informatie. De bibliotheek heeft veel ervaring met het verzamelen en beschikbaar maken van informatie voor een breed publiek. Daarnaast hebben bibliotheken een functie als wegwijzer in het alsmaar uitdijende informatielandschap. Ze zorgen voor actuele, complete en betrouwbare informatie over onderwerpen van maatschappelijk belang. Steeds meer gebeurt dit tegenwoordig online.

Een belangrijke tool daarbij is de digitale sociale kaart G!DS, de database van de Koninklijke Bibliotheek, waarin informatie is opgenomen over maatschappelijke activiteiten en organisaties. Bibliotheken door heel Nederland gebruiken G!DS om informatie over lokale initiatieven online te presenteren. Zo zijn er ook klanten van Elkander die de sociale kaart G!DS gebruiken als basis voor hun Jalp-website.

Het WegWijzer-platform bestaat dus uit zowel de sociale kaart als de website of app waarin de gegevens van de sociale kaart gepresenteerd worden. WegWijzer is het geheel aan informatiediensten dat de bibliotheek aan gemeenten te bieden heeft voor de ontsluiting en vindbaarheid van digitale informatie. Dankzij de samenwerking tussen Elkander en WegWijzer maken ook Invis en Jalp onderdeel uit van het WegWijzer-platform. Invis is compatibel met een website van WegWijzer. Andersom is G!DS goed te integreren in een website van Elkander. Dit doen we al in het sociaal loket Jalp en in cultuurwebsites met een activiteitenagenda op basis van G!DS.

Samen werken aan betere online informatie

Elkander en WegWijzer hebben wat dat betreft veel gemeen: beide partijen richten zich op het ontsluiten van informatie over het sociaal domein en maken daarbij gebruik van een digitale sociale kaart. Simpel gezegd was G!DS  daarbij altijd de sociale kaart van de bibliotheken en Invis die van gemeenten. Bibliotheken investeren echter steeds meer in hun maatschappelijke rol als aanbieder van online informatie voor diezelfde gemeenten. Door samen te werken hopen we gemeenten en bibliotheken efficiënter te helpen aan een nieuw online portaal. We bundelen daarbij zowel technisch als inhoudelijk onze krachten.

Elkander brengt daarbij 15 jaar aan expertise mee wat betreft het opbouwen van de sociale kaart en heeft bovendien een eigen techniekafdeling voor het realiseren van nieuwe websites. WegWijzer heeft ervaren projectmanagers, een groot netwerk in bibliotheekland en kan voortbouwen op de schat van kennis die door bibliotheken is verzameld in de sociale kaart G!DS. Samen kunnen we meer!

Gerealiseerde projecten

  • Kleine Beurs Limburg: een mobiele website met een overzicht van voorzieningen voor mensen met een kleine beurs in de provincie Limburg

Waar zijn we mee bezig?

Op dit moment werken Elkander en WegWijzer aan diverse projecten:

  • Een online overzicht van mogelijkheden voor belastinghulp in de bibliotheken, in opdracht van / samenwerking met de Belastingdienst
  • Een online portaal voor bibliotheken met een overzicht van hulp voor mensen die laaggeletterd en/of niet-digivaardig zijn

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd wat Elkander en WegWijzer voor uw gemeente of bibliotheek zouden kunnen betekenen? Neem contact met ons op! We denken graag met u mee.