Digitale minimagids

/
Digitale minimagids

DE COMPLETE WEBSITE VOOR HET SOCIAAL DOMEIN

De digitale minimagids van Elkander helpt gemeenten om armoedebeleid te vertalen naar de praktijk. Op de toegankelijke mobiele website vinden inwoners met enkele klikken een overzicht van organisaties die hulp bieden aan mensen met een laag inkomen. De gegevens komen uit de sociale kaart.

 

Ook aan de slag met hulp aan minima in uw gemeente of regio?
Neem gerust contact met ons op! We gaan graag voor u na wat de mogelijkheden zijn. 

HULP IN DE BUURT

Voor minima is er allerlei hulp om de hoek. Vaak veel meer dan mensen zelf denken. De minimagids zorgt dat de buurtvoorzieningen hun doelgroep bereiken: bezoekers krijgen bij de kaarten en lijsten eerst de organisaties te zien die het dichtst in de buurt liggen.

STIMULEERT MEEDOEN

De digitale minimagids toont plekken waar mensen elkaar ontmoeten en helpen. Van repaircafé tot volkstuin en van budgetkring tot buurtrestaurant. Zo kunnen mensen met weinig geld volwaardig meedoen.

GEBRUIKSVRIENDELIJK

De minimawebsite van Elkander voelt aan als een app, doordat hij is geoptimaliseerd voor gebruik op je smartphone en met grote, duidelijke knoppen werkt. Koppel de webpagina direct aan je startscherm en je hebt altijd een handige wegwijzer op zak.

Wat ik leuk vind is dat ik nu al dingen zie die ik nog niet kende

ETEN

Buurtrestaurant, volkstuinen, samen koffie drinken, schoolrestaurant, voedselbank

BEWEGEN

Beweegmaatjes, sportinstuif, Jeugdfonds Sport, speeltuinen, Sportloket

KLEDING

Kledingbank, kringloopwinkel, Dress for Succes, kledingruilbeurs, textielatelier

VERVOER

Boodschappenplusbus, Fietsbank, regelingen van de gemeente, tweehandsfietsen, reisinformatie van bus- en treinvervoerders

EROPUIT

Kinderboerderij, zwembad, buurtcentrum, bibliotheek, jongereninloop, natuurtuin, poppentheater of … het theepottenmuseum!

HULP

Formulierenhulp, maatschappelijk werk, Juridisch Loket, Sociaal Team, schuldhulpverlening, wijksteunpunt

EEN MINIMAGIDS OP BASIS VAN DE SOCIALE KAART

Vrouw in kringloopwinkel houdt doos vast met boeken en teddybeer

SOCIALE KAART VOOR MINIMA INZETTEN

Hoe het werkt

Organisaties die een dienst aanbieden die interessant kan zijn voor mensen met weinig geld, voeren hun gegevens in via een centrale database: de sociale kaart. Er zijn verschillende sociale kaarten mogelijk. G!DS (via de lokale bibliotheek) of Invis van Elkander. Het beheer van de gegevens ligt bij de organisaties. Elkander of de bibliotheek helpt om de juiste organisaties te benaderen en in het systeem te zetten.  Bij een bestaande sociale kaart is het nog gemakkelijker: u hoeft alleen te bepalen welke organisaties u wilt selecteren voor uw minima-website.

Omdat het gaat om een beperkte set organisaties is een digitale minimagids snel te realiseren en blijven de kosten laag.

KRACHTEN BUNDELEN

De sociale kaart regionaal gebruiken voor armoedebestrijding

Veel gemeenten werken al samen op het terrein van schuldhulp, uitkeringen en re-integratie. Ook bij het minimabeleid is het een goed idee om over grenzen heen te kijken en krachten te bundelen. Iemand die aan de rand van een gemeente woont, heeft best interesse in een kledingbank, kinderboerderij of klusservice in een nabijgelegen dorp in de buurgemeente. En regionale organisaties zoals de regiotaxi en het Jeugdfonds Sport & Cultuur staan vaak al klaar in de sociale kaart.

 

Dat maakt een gezamenlijke weinig geld-gids efficiënt én eenvoudig!

Dreumes op wipwap met schuin achter zich de benen van vader.
Man en vrouw in keuken achter verschillende gerechten in schalen met opscheplepels

DREMPELS WEGNEMEN

Breng hulp voor minima binnen handbereik

Krap bij kas zitten kan iedereen overkomen. Of je nu een baan hebt, een uitkering of een klein pensioen. En het komt vaker voor dan we denken. Mensen lopen er vaak niet mee te koop dat ze weinig geld te besteden hebben. Hulp vragen is vaak een grote stap. Een website met aanbod in de buurt is voor deze groep een uitkomst. Het biedt een handig overzicht van wat er allemaal wél kan. Het brengt mensen in contact met de initiatieven in de buurt. Helpt iedereen om leuke, low-budget activiteiten te vinden. En verkleint de afstand tot de hulpverlening.

ONTWIKKELD VOOR DE PROVINCIE LIMBURG

In samenwerking met de G!DS

De eerste digitale gids voor minima kwam tot stand in opdracht van De Pijler (Burgerkracht Limburg) en werd gesubsidieerd door de provincie Limburg. De gegevens komen uit de sociale kaart G!DS.

Limburgers vinden op Kleinebeurslimburg.nl laagdrempelige activiteiten, organisaties en hulpaanbod die hun een steuntje in de rug kunnen bieden. Van kledingbanken tot sportfondsen en van repaircafés tot voordelige maaltijden in het buurtrestaurant. Alles overzichtelijk gepresenteerd en makkelijk doorzoekbaar.

Blije kleine jongen met klassieke gitaar

MINIMA HELPEN VIA DE SOCIALE KAART?