Digitale toegankelijkheid uitstekend beoordeeld!

/
/
/
/
Digitale toegankelijkheid uitstekend beoordeeld!
Een groene toetsenbordknop met een rolstoel-icoon beeldt digitale toegankelijkheid uit en staat tussen andere toetsenbordletters

Goed nieuws over uw sociaal domein website: Stichting Accessibility heeft de onderliggende techniek van Elkanders sociaal domein-websites beoordeeld als volledig digitaal toegankelijk! Bij het nieuwste technische deelonderzoek dat Accessibility deed naar de toegankelijkheid van onze demo-website sociaaldomein.jalp.nl, werden geen toegankelijkheidsproblemen meer gevonden.

 

 

Dit betekent dat uw website een flinke stap dichterbij volledige digitale toegankelijkheid is. Uw eigen sociaal domein website is namelijk gebouwd op dezelfde techniek als sociaaldomein.jalp.nl. Laat u nu ook de inhoud (content) onderzoeken op digitale toegankelijkheid? En worden bij dat onderzoek geen toegankelijkheidsproblemen gevonden? Dan krijgt uw sociaal domein-website status A: volledig digitaal toegankelijk.

Op naar een A-status voor alle Jalp-sites

Al onze klanten kunnen gratis gebruik maken van de onderzoeksrapporten voor de techniek. Binnenkort plaatsen wij op de toegankelijkheidspagina van uw website (/is/footer/toegankelijkheid) een verwijzing naar de nieuwste technische rapportage.

 

Stap 2 is dan het onderzoeken van de inhoud (content) van uw website.

Over het techniekonderzoek

Sinds het najaar van 2022 werkt Elkander samen met Stichting Accessibility aan het verbeteren van de toegankelijkheid van onze producten. Accessibility onderzoekt 4 keer per jaar de techniek van onze demo-website sociaaldomein.jalp.nl op toegankelijkheid. Uit het meest recente onderzoek (1 augustus 2023) blijkt dus: de onderzochte pagina’s hebben geen toegankelijkheidsproblemen op technisch vlak. 

 

Dit technische deelonderzoek omvat niet alles. Er zijn toegankelijkheidskwesties die echt per website moeten worden bekeken. Zulke criteria moeten onderzocht worden tijdens een contentonderzoek.

Contentonderzoek laten doen

Het contentonderzoek richt zich voornamelijk op alles wat een redacteur kan aanpassen, zoals teksten, afbeeldingen, video’s, pdf-bestanden, etcetera. En op een aantal specifiek lokale aspecten, zoals het kleurcontrast van de kleuren die op uw sociaal domein-website worden gebruikt. U kunt het contentonderzoek via Elkander aanvragen. Wij regelen dan alles met Accessibility. Dit onderzoek kost u dan slechts 800 euro. Ter vergelijking: een volledig onderzoek (content + techniek) kost rond de 3000 euro. Het contentonderzoek is 3 jaar geldig als onderbouwing van de toegankelijkheidverklaring.

 

Heeft u nog geen compleet toegankelijkheidsonderzoek of contentonderzoek laten doen? En dit ook nog niet ingepland? Neem dan contact op met uw accountmanager voor meer info of om het meteen aan te vragen.

Toegankelijkheidsverklaring plaatsen of bijwerken

Is het contentonderzoek afgerond? Dan is het zaak om een toegankelijkheidsverklaring te plaatsen in het centrale register van toegankelijkheidsverklaringen van overheidswebsites. Of om uw bestaande verklaring bij te werken. Het techniekonderzoek en het contentonderzoek vormen samen de onderbouwing bij uw verklaring. Om de verklaring op te stellen, kunt u de invulassistent gebruiken. Op Digitoegankelijk.nl vindt u meer uitleg over het maken van een verklaring met de invulassistent.

 

Heeft u al eerder een contentonderzoek laten doen? Dan is het alsnog raadzaam om de toegankelijkheidsverklaring bij te werken, zodat deze weer actueel is. De nieuwste technische rapportage kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de toegankelijkheidsstatus van uw website wijzigt. 

Een toegankelijkheidsonderzoek: waarom ook alweer?

Overheidsinstanties in Nederland moeten met hun websites voldoen aan de eisen voor digitale toegankelijkheid. Dit houdt in dat overheidswebsites goed te gebruiken moeten zijn door iedereen, ook voor mensen met een beperking. Dit betekent onder meer dat mensen die blind zijn geen informatie mogen mislopen, bijvoorbeeld wanneer een pagina een uitlegvideo bevat. En het betekent dat gebruikers die muis of toetsenbord niet kunnen bedienen, de websitefunctionaliteiten goed moeten kunnen gebruiken met hulpsoftware of speciale apparatuur die past bij hun beperking.

 

De standaard voor digitale toegankelijkheid is momenteel de WCAG 2.1 AA. Een belangrijk onderdeel van deze wettelijke verplichting is dat gemeenten een beeld moeten hebben van hoe toegankelijk hun website is én dat ze hier verantwoording over afleggen via een openbare toegankelijkheidsverklaring. De enige manier om dit te doen is door een toegankelijkheidsonderzoek te laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek kunt u een verklaring toevoegen aan het register met toegankelijkheidsverklaringen.  

Over Accessibility

Wie zich gaat verdiepen in digitale toegankelijkheid, stuit vrij snel op Stichting Accessibility. Deze stichting  houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met digitale toegankelijkheid.

 

Stichting Accessibility is toonaangevend in kennis hierover. Deze stichting is verbonden aan Bartiméus, een zorginstelling voor mensen die blind of slechtziend zijn. Accessibility heeft bijgedragen aan het opstellen van de WCAG-richtlijnen.

We blijven scherp op toegankelijkheid

Dat de techniek van Elkanders sociaal domein-websites nu volledig aan de toegankelijkheidseisen voldoet, betekent niet dat we de teugels laten vieren. We blijven een scherp oog houden voor digitale toegankelijkheid. Bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten, nemen we de toegankelijkheidseisen al vanaf het begin van het ontwikkelproces mee. Dit draagt bij aan wat we willen met ons product: over het sociaal domein betrouwbare en begrijpelijke informatie bieden, die daadwerkelijk bedienbaar en raadpleegbaar is voor iedereen!